MINDFUL-MOTHERS.COM - mindfulness
MINDFUL-MOTHERS.COM - mindfulness tijdens zwangerschap en bevalling
Mindfulness
 
"To be or not to be, That's the question"
 (Uit Hamlet van Shakespeare)
 
Stelt u zich voor: mei 1583 en Anne Hathaway, de kersverse vrouw van William Shakespeare is zwanger van hun eerste kind. Zouden dit de woorden zijn geweest die Shakespeare tegen haar zei tijdens de zwangerschap? Fluisterde hij dit in haar oor toen zij in barensnood was, om haar tot mindfulness aan te sporen? 

Het had zo kunnen zijn, want eigenlijk is deze uitspraak de kern van mindfulness. De keuze tussen "er zijn" of niet "er zijn". Aanwezig zijn in het huidige moment, zonder oordeel, mild, zonder wens het te veranderen.
 
Ik zie u denken: "Tjonge dat heeft een hoog zweefgehalte en hoe moet ik dat dan doen... aanwezig zijn? Ik ben er toch al, wat kan ik daar nu aan veranderen?" 
Natuurlijk bent u er ook, maar bent u met uw aandacht ook daadwerkelijk volledig bij de dingen die zich op dit moment afspelen? Of bent u in gedachten bijvoorbeeld nog bezig met gebeurtenissen uit het verleden? Of neemt uw geest u al mee naar dingen die nog gedaan moeten worden in de toekomst? 
Wat is dan het verschil met mindful zijn? Mindfulness houdt in: je aandacht volledig richten op de dingen die er op dit moment zijn en je daarvan volledig bewust zijn. En dat is namelijk een heel skala aan dingen:
 
Zintuiglijke waarneming:
 
Voelen: Het gevoel van de adem, die het lichaam in en uitgaat. De sensatie van uw zitvlak op de stoel, uw voeten op de grond. Het gevoel van de baby die, nu u rustig bent gaan zitten, druk begint te bewegen in uw buik. Of heel bewust het zuur van uw maag richting slokdarm voelen bewegen, hetgeen een branderige sensatie geeft.
 
Horen: Geluiden waarnemen in uw lichaam, borrelende darmen, een knorrende maag of oorsuizen of geluiden uit de omgeving.
 
Zien: De letters en afbeeldingen op het computerscherm, het stof dat dwarrelt in de zonnestraal die door het raam valt.
 
Ruiken: De misselijkmakende geur van gebraden vlees, afkomstig uit de keuken. De aftershave van uw man die nu toch echt niet meer hetzelfde lijkt te ruiken als voor de zwangerschap.
 
Proeven: Het restant van de smaak van het stukje chocolade dat u daarnet gegeten heeft. En de volledige smaakwaarneming van het kopje koffie dat u nu drinkt. Waar op uw tong neemt u de smaak het meest waar... en waar het minst? Hoe smaakt de koffie eigenlijk precies? 
 
Emoties:
Hoe voelt u zich eigenlijk precies op dit momen? Kunt u emoties of resten van emoties in uwzelf bespeuren? En waar in uw lichaam voelt u dit precies? Voelt het prettig, onprettig of neutraal? Levert deze emotie soms ook nog bepaalde gedachten op en welke zijn dit dan?
 
Gedachten:
Bent u zich bewust van de gedachten die u heeft en ziet u hoe druk uw brein het heeft met het produceren van de ene na de andere gedachte? Of is het zo dat u alleen maar in beslag genomen wordt door uw gedachten, zichzelf ermee identificeert  en zich er ofwel prettig of juist heel onprettig door voelt?

Misschien ziet u nu verschil tussen wat u normaliter doet en dat wat binnen de mindfulness wordt beoogd.